Puurakentamista lisättävä

22.02.2019

Puu on erinomainen, taatusti kotimainen rakennusmateriaali, josta on Suomessa rakennettu terveellisiä ja turvallisia rakennuksia kautta aikain. Puu on uusiutuvaa ja työllistävää. Puu sitoo paljon puhuttua hiilidioksidia, rakenteet ovat terveitä, hengittäviä, puurakennuksessa ihminen voi hyvin. Puurakentaminen kuluttaa energiaa huomattavasti vähemmän kuin betoni ja teräs.

Seitsemän kymmenestä loma-asunnon rakentajasta päätyy hirteen. Kun itselle tekee, pyrkii varmasti parhaaseen lopputulokseen.

Myös julkisessa rakentamisessa puu on käyttökelpoinen materiaali.

Myös julkisessa rakentamisessa puu on käyttökelpoinen materiaali. Aikoinaan hirsinen koulu löytyi lähes joka kylästä, kunnes betoni ja elementtirakentaminen kaappasivat vallan.

Työ- ja elinkeinoministeriössä valtakunnallinen puurakentamisohjelma on kärkihanke. Useissa poliittisten puolueiden ohjelmissa puurakentamisen lisääminen mainitaan. Kunnat ja kaupungit kyhäävät kilvan ilmasto-ohjelmiaan.

Muutamissa kunnissa on ryhdytty oikeasti toimeen. Joensuu Areena 14 600 neliömetriä on rakennettu puusta. Imatralle kohoaa puinen koulukeskus 11 000 neliötä. Rovaniemelle kahdeksankerroksinen puinen opiskelijakerrostalo. Pirkanmaalla ainakin Punkalaidun on liittynyt edelläkävijöiden joukkoon uudella hirsikoulullaan.

Kuntapäättäjät ovat avainasemassa puurakentamisen edistämisessä. Suomalainen puutalo voi tulevaisuudessa olla merkittävä vientituote paperin ja sellun rinnalla.

Mikko Nurmo, Metsätalousinsinööri, Eduskuntavaaliehdokas (PS)